Tornar a la portada

Mossèn Mugosa: el pare espiritual de l’OAR Vic | Es compleixen 100 anys del seu naixement / Març de 2022

El proper dia 25 de març es compliran 100 anys del naixement de Jaume Mugosa i Puig, qui va ser Consiliari de la Obra Atlética Recreativa (O.A.R.) del Bisbat de Vic i és considerat com el fundador i pare espiritual del nostre club.

Foto: OAR Vic

Mossèn Mugosa va néixer a Prats de Lluçanès el dia 25 de març de l’any 1922. Va cursar estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà, ordenant-se com a sacerdot el 8 de juny de 1947, any que va ser nomenat Vicari de Taradell. L’any 1950 va ser nomenat Vicari de la Catedral de Vic, càrrec que va mantenir fins l’any 1952, quan va ser destinat novament a Taradell, ara com a Regent de la parròquia.

A partir de 1957 va viure a Vic, on va ser nomenat Director Administrador de la Casa Sacerdotal Diocesana, i aquell mateix any el bisbe de Vic, Ramon Masnou, el nomenava també ‘Consiliario Local y Comarcal de la O.A.R.’. Tanmateix, Mossèn Mugosa va exercir com a professor i director espiritual de la ‘Escuela de Maestría Industrial de Vich’, on era professor de religió. Va morir sobtadament a Vic el 8 d’octubre de 1966 a l’edat de 44 anys. La missa exequial es va celebrar a la parròquia de Sant Domènec de Vic amb la presència del bisbe i d’un gran nombre de sacerdots, fidels i de joves de Vic i comarca. Va ser enterrat al cementiri de Prats, el seu poble natal.

Entre els anys 1957 i 1966, any de la seva mort, Mossèn Mugosa, com a Consiliari de la OAR, va impulsar tota una sèrie de competicions i activitats esportives per als joves i adolescents de Vic i comarca. La OAR existia a la diòcesi de Vic des de l’any 1950 però no va ser fins al nomenament de Mossèn Mugosacom a consiliari que aconseguí tenir una gran activitat esportiva. Entre 1957 i 1966, segons una estimació de l’historiador Josep Casanovas i Prat[i], van passar per la OAR més de 1.500 joves, comptabilitzant el darrer any d’aquest període uns 200 nois que integraven els seus equips de futbol.

Concretament, en la secció de futbol de la OAR, Mossèn Mugosa organitzà cada temporada, des de l’any 1957, un campionat infantil-juvenil que s’acostumava a celebrar entre els mesos de desembre i febrer, i, seguidament, un torneig anomenat ‘Copa Sr.Obispo’, que se celebrava a la primavera. A la tardor, com a acte inaugural de cada temporada, la OAR, amb Mossèn Mugosa al capdavant, organitzava una Jornada en la qual es celebraven partits i competicions de diferents disciplines esportives. La I Jornada OAR es va celebrar a Vic el 3 de novembre de 1957. Aquell dia, a l’Estadi Torras i Bages, es va disputar el Trofeu ‘Juventud’ d’atletisme, a més d’un partit de futbol i un d’handbol, segons va publicar el setmanari ‘Ausona’ el dia 9 de novembre. Durant la mateixa jornada, al Casal d’Acció Catòlica es celebraren competicions d’escacs, dames, ping-pong i futbolí.

L’any 1958, la ‘II Jornada Juventud OAR de la Plana de Vich’ va tenir lloc el 19 d’octubre a Tona. El programa començava amb una missa i un esmorzar de germanor, per continuar amb les competicions d’atletisme, handbol, ciclisme, ping-pong i partits de futbol d’infantils i juvenils. En aquella jornada es van fer entrega de trofeus i medalles als campions del ‘Primer Festival OAR’, del ‘I Campeonato Comarcal’ i de la Copa Primavera, organitzats per la OAR la temporada anterior.

Amb la Jornada OAR, que es celebrava cada any a la tardor, es donava per inaugurada la temporada i en els mesos següents s’anaven portant a terme les diferents competicions. El 10 de setembre de 1960, la publicació ‘Ausona’ publicava que la Junta Directiva de la OAR estava preparant la propera temporada esportiva’Infantil-Prejuvenil-Juvenil de la Comarca de Vich’ i que el diumenge, 2 d’octubre, “tendrá lugar en el vecino pueblo de San Hipólito de Voltregá, la IV Jornada Comarcal OAR, con asistencia del Excmo. Sr. Obispo”.

L’any 1962, el 24 de novembre, ‘Ausona’ informava que la OAR començava la seva temporada “en la Comarca de Vich” i que “en la actual temporada participan varios equipos de Borgoñá, S.Pedro de Torelló, Roda, Taradell, Tona y Vich”. Per al dia següent, al camp d’esports de l’Estadi Torras i Bages, estaven previstos els primers partits de futbol amb la participació dels equips del Junior i de l’Ausa.

El 5 d’octubre de 1963, ‘Ausona’, en la seva columna dedicada a la OAR, informava que “ha sido constituída oficialmente la Sección de Futbol, del Club Estadio ‘Torras y Bages’ para facilitar a toda la juventud vicense la práctica de dicho deporte en el césped de nuestro Estadio”. Continuava el text afirmant que havia estat creada una Junta Directiva formada per pares de família i joves esportistes i que l’endemà començaven els entrenaments de la nova temporada a l’Estadi. A finals d’aquell mes d’octubre tenia previst celebrar-se la VI Jornada Comarcal OAR i a continuació s’iniciava el ‘Campeonato Infantil-Prejuvenil de la Comarca’, la temporada 1963-64.

A la primavera, quan finalitzava el Campionat que es jugava durant l’hivern, la OAR organitzava una nova competició que anomenava ‘Copa Sr. Obispo’, també coneguda com a Copa Primavera. El 19 d’abril de 1959, segons va publicar ‘Ausona’ el dia abans, va començar el “II Torneo Infantil, Prejuvenil y Juvenil ‘Copa Primavera’ en la que toman parte 24 equipos de la Plana. Vich presenta tres equipos juveniles, tres prejuveniles y cuatro infantiles”. En aquella primera jornada, a l’Estadi Torras i Bages van actuar com a locals els equips Club San Jordi, F.C. Junior i Peña Vigatana. Uns anys després, aquesta competició encara es continuava celebrant. Segons ‘Ausona’ del 25 d’abril de 1964, “el primer domingo de mayo comienza el Torneo de primavera ‘IV Copa Excmo. Sr. Obispo’ que se jugará por eliminatorias”.

Entres els anys 1957 i 1966, gràcies en bona mesura a l’esforç i a la dedicació de Mossèn Mugosa, centenars de joves de Vic i comarca van poder practicar l’esport en les diferents competicions que s’organitzaren dins la OAR. Concretament, en el futbol, nens i joves vigatans van poder formar part d’equips com l’Ausa, el Junior, el Club San Jordi o la Peña Vigatana i enfrontar-se a d’altres joves d’equips de la comarca dins d’aquestes competicions internes de la OAR. L’any 1966, a la primavera, per primera vegada, aquests nois van poder començar a competir sota el nom pròpiament d’OAR Vic i no com a integrants d’un d’aquests equips. La publicació ‘Ausona’ del 2 d’abril de 1966 es feia ressò de “la severa corrección que recibieron los juveniles del OAR Vich en el feudo del Torelló” on el diumenge anterior van ser derrotats per 7 gols a 1.

La temporada següent, 1966-67, l’OAR Vic ja va començar a participar, com a club de futbol, en diferents competicions federades al marge de les competicions internes organitzades pel Bisbat de Vic. Una fita que, de ben segur, Mossèn Mugosa va contribuir a fer realitat amb la seva tasca incansable, i que, malauradament no va poder gaudir ja que el 8 d’octubre d’aquell any moria de manera sobtada. Malgrat aquest tràgic desenllaç, no hi ha cap dubte que el llegat que Mossèn Mugosa va deixar a tots els joves vigatans i als oaristes no s’ha esborrat mai. Els valors que, des de la OAR, va voler inculcar a la joventut vigatana i osonenca aquells anys, perviuen avui en dia i es veuen reflectits en la filosofia i en la manera de fer de l’OAR Vic actual.

Mostra d’aquest esperit i d’aquesta manera d’actuar es podien veure ja en aquella primavera de 1966 davant la derrota inapelable contra el Torelló. La nota de premsa publicada llavors a ‘Ausona’ comentava que “fue un partido disputado noblemente, circunstancia que nos obliga a felicitar a los jugadores del OAR por haber sabido aceptar la derrota con la corrección con que lo hizo; sin una protesta, sin marrullerías y reconociendo la superior clase del adversario”.  En aquella ocasió, l’OAR Vic va alinear als següents jugadors: “Moruno; Serra, López, Soley; Castany, Corderroura; Bautista, Dani, Morera, Vilaregut i Jiménez (Casals, como suplente de portero)”.

I mostra també que aquests valors perviuen en l’actualitat al nostre club és la nota de la Junta del club que es pot llegir a un dels nostres camps de joc avui en dia, al costat d’una imatge on apareix l’expressió ‘Sóc de l’OAR’, i que està dirigida a tots els que formem part del club: jugadors, entrenadors, aficionats, directius, familiars… Diu el següent: “Actuar amb respecte, cordialitat, esportivitat i honestedat envers companys, equip contrari, àrbitres i aficionats en general. Manifestar-nos o comunicar-nos amb respecte i actitud cívica i esportiva davant de qualsevol fet o circumstància. Saber evitar qualsevol tipus de polèmica que indueixi a majors discussions. No menysprear, insultar o marginar a ningú en cap circumstància. Acceptar amb esportivitat tant la derrota com la victòria”.

Felicitem-nos tota la família OARISTA en el record a la memòria de Mossèn Mugosa i procurem mantenir viu el seu llegat per molts anys més.

Vic, març de 2022

Toni Salamanca Alcalá

[i] Casanovas i Prat, Josep; “Esport i Església a Vic. La pràctica esportiva com a mitjà de formació moral”; Congrés “Església, societat i poder a les terres de parla catalana. Vic, 2004. Actes 2005.

 

________________________________________________________________________________

L’OAR Vic inicia un projecte per recollir fotografies i documents històrics del club / Maig de 2019

Amb l’objectiu de disposar d’un fons documental ampli per tal d’elaborar una futura exposició sobre la història de l’OAR Vic, el club ha iniciat un projecte col·laboratiu per de recollir qualsevol tipus de document escrit o gràfic que faci referència al club, des de principis dels anys 50 i fins a l’actualitat. Les imatges es poden enviar i cedir a través d’un formulari habilitat per a l’ocasió.